knjigovodstvena agencija Fedra d.o.o.

Računovođa- Kako pronaći (dobrog) računovođu?

Napravili ste prvi veliki korak i otvorili Vašu firmu? No ubrzo sve više vremena i živaca trošite na papirologiju i vođenje finansija umesto na unapređenje Vašeg biznisa? Ukoliko ste na oba pitanja odgovorili potvrdno, potreban Vam je računovođa!

Zašto Vam je potreban računovođa?

Odlično pitanje!
Računovođa je osoba koja je tu da Vam pomogne da mirno spavate noću. A to podrazumeva da Vam pomogne da održite kontrolu nad svim svojim finansijama, svede Vaše troškove na minimum i da Vas posavetuje oko svih zakonskih i poreskih obaveza.

Ukratko i Vaš prijatelj, i Vaš finansijski i poreski savetnik, sve u jednoj osobi. Ne zvuči kao lak posao. Stoga je potrebno da nađete dobrog računovođu. Osobu koja vlada materijom, koja je stručnjak u svom poslu i koja o Vašem preduzeću brine kao o svom.

To je onda kvalitetan ovlašćeni računovođa. Ali kako ga pronaći na današnjem pretrpanom tržištu? Kome verovati?

Upravo to ćemo Vam otkriti u nastavku teksta. Pa da počnemo!

1. Edukacija - Ko sve može biti Ovlašćeni računovođa

Stručnjak koji će voditi računovodstvo za Vas i Vaše preduzeće može učiniti mnogo više od prostog oslobađanja vremena. Iza svakog uspešnog preduzeća stojite Vi kao vlasnik i vredan računovođa.

Takva osoba će nudi širok spektar usluga. Od uštede novca, smanjenja rizika, vođenja računa o zakonskim propisima i usklađivanja Vašeg preduzeća sa istim, pa sve do planiranja i razvoja Vašeg poslovanja.

2. Iskustvo - Iskusan računovođa na delu

Kao i u svakoj delatnosti, tako i u računovodstvu. Teorija bez iskustva, nije uvek dobro rešenje. Potrebno je pronaći računovođu koji se sučio sa mnogim delatnostima i načinima poslovanja kako bi mogao da se prilagodi i Vašem.

Dugogodišnje iskustvo koje računovodstvena agencija ima kao i metodologija, to su stvari na koje treba da obratite pažnju kada se odlučujete za onoga ko će Vam pružati računovodstvene usluge

3. U skladu sa vremenom - Računovodstveni Sistem

Računovodstvo predstavlja kompletan proces. Takođe podrazumeva brojne zadatke poput:

 • Evidentiranje,
 • Knjiženje,
 • Analiziranje,
 • Klisificiranje,
 • Tumačenje,
 • Sumiranje i
 • Izveštavanje

Što znači da zahteva napredno i stručno i tehničko znanje kao efikasan računovodstveni sistem. Dobro organizovan računovodstveni sistem je onaj koji, pored stručnog i iskusnog kadra, efikasno obavlja sve. Od registrovanja događaja, obrade i prezentovanja finansijskih informacija do pružanja celokupne i jasne informacije o ekonomiji preduzeća u cilju donošenja povoljnih poslovnih odluka.

porez na prenos apsolutnih prava

4. Komunikacija sa Računovođom

U moru računovodstvenih kompanija, teško je doneti odluku koja je prava bas za Vaše preduzeće. Jedan od ključnih, ako ne i najbitniji, deo saradnje sa računovođom je dobra i blagovremena komunikacija.

Efikasno poslovanje i uspešnost saradnje sa računovodstvenom kompanijom zavisi baš od toga. Dobar računovođa je strpljiva osoba, spremna na davanje pravnih, finansijskih i poreskih saveta koja se uz sve to trudi da vam prezentuje sve jasno i razumljivo.

5. Poverenje i Podrška Računovođe

Imajte na umu da računovodstvena kompanija za koju se odlučite nije u stanju da svoj posao obavi ukoliko nema poverenja i otvorenosti sa Vaše strane. Da ne biste sebe i svoju firmu doveli u nepijatan i potencijalno vrlo loš položaj, poželjno je da se izbegnu neki od sledećih problema:

 • Kašnjenje sa prosleđivanjem poslovne dokumentacije
 • Zaboravljanje donošenje celokupne dokumentacije
 • „Skrivanje“ poslovne dokumentacije
  i slično

Da bi saradnja sa računovođom bila uspešna, Vaš računovođa mora biti upućen i obavešten o svim sferama Vašeg poslovanja. On je tu da pomogne. Stoga mu dozvolite da skine deo tereta sa Vaših leđa.

Kod nas, u računovodstvenoj kompaniji FEDRA DOO, možete se dodatno informisati o računovodstvenim uslugama koje mi pružamo kao i o samom procesu odabira Vašeg računovođe.

Mi smo tu za Vas, stoga ne oklevajte!